Uzevši kao osnovu stil mid-century moderne, dizajnerski koncept kombinuje svetlu šemu boja i geometrijske šare sa velikim blokovima boja u obliku lukova i zaobljenih elemenata.

Dizajnerka enterijera Irina Borodina predstaviće nam projekat unutrašnjeg uređenja petosobnog stana od 104 kvadrata, u vlasništvu bračnog para sa detetom osnovnoškolskog uzrasta, koji je došao iz Rusije i odlučio da se nastani u Novom Sadu.

Stan je u postojećem stanju izgledao tipično za novogradnju – beli zidovi, parket i sivi porcelanski kamen, a kako klijenti vole svetle boje i stvari povezane sa istorijom, glavni zadatak je bio da se prostor ispuni bojom, kombinuje moderne trendove i reference na prošlost, te tako stvori svetao i funkcionalan enterijer za porodični život.

A sve je počelo sa narandžastim Smeg frižiderom, koji je klijentkinja svakako želela da vidi u svojoj kuhinji.

Detalj iz kuhinje; Foto: Ilya Ivanov

Mid-century stil kao osnova

Kako objašnjava Borodina, zid radijusa u hodniku takođe se nije mogao zanemariti, on se izdvajao na pozadini ostatka rasporeda, koji se sastoji od kvadrata i pravougaonika.

“Tako je rođen koncept, kombinujući svetlu šemu boja i geometrijske šare sa velikim blokovima boja u obliku lukova i zaobljenih elemenata” – kaže sagovornica našeg portala.

Lukovi različitih boja stilski objedinjuju sve prostorije i daju ton unutrašnjosti.

Lukovi različitih boja, koji su se pojavili u hodniku, spavaćoj sobi, dnevnoj sobi – na zidovima i nameštaju, u dekoru i tekstilu – stilski objedinjuju sve prostorije i daju ton unutrašnjosti.

“Možemo reći da smo kao osnovu uzeli stil mid-century moderne, koji karakterišu meki oblici nameštaja, geometrijski otisci, svetle boje i moderna umetnost” – navodi naša sagovornica .

Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov

Ritam 3D panela na zidovima unosi element igre u unutrašnjost i razblažuje oštrinu belih zidova.

Ceo stan je urađen u jednoj šemi boja “da bi se vizuelno proširio prostor, zidovi i plafon u glavnim prostorijama obojeni su u jednu toplu nijansu bele, razblažujući ih svetlim akcentima u boji”. Plave i zelene boje se kreću iz sobe u sobu, kombinujući se sa nijansama crvene, narandžaste i žute.

Najstroži prostor je kancelarija klijenta – ovde je bogata zelena boja zidova kombinovana sa tamnim drvenom, a crno-bela grafika na zidu i lampe stvaraju radno raspoloženje.

“Jedan od dekorativnih elemenata su 3D paneli na zidovima. Njihov ritam unosi element igre u unutrašnjost, razblažuje oštrinu belih zidova, a vertikale koje stvaraju čine prostor vizuelno višim” – objašnjava Borodina.

Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov

Dnevna soba kao srce stana

Srce stana je dnevna soba – velika i svetla, ispunjena bojama, svetlim tekstilom, foteljama tipičnog mid-century oblika i umetničkim predmetima.

Kuhinja kombinuje svetao uzorak pločica, plave i bele fasade i starinski kristal. Ali glavni “lik” ovde je narandžasti retro frižider Smeg.

Legendarni sto Tulip i vintage svećnjak iznad njega upotpunjuju unutrašnjost, a cilindrična hauba savršeno se uklapa u stil.

Dnevna soba; Foto: Ilya Ivanov

Uz uzglavlje smo na zidu ofarbali veliki lučni element u plavoj boji, koji daje ton prostoru i spaja se sa tekstilnim uzglavljem.

Stan je imao veoma malu spavaću sobu, jedva  da je odgovarala dužini kreveta, te je sav nameštaj napravljen po narudžbini kako bi se iskoristi svaki kvadratni centimetar.

“Zidovi i plafon su ofarbani u jednu svetlu nijansu, a uz uzglavlje smo na zidu ofarbali veliki lučni element u plavoj boji, koji daje ton prostoru i spaja se sa tekstilnim uzglavljem” – kaže Irina Borodina.

Spavaća soba; Foto: Ilya Ivanov

Pločice malog formata se prelivaju sa zidova na pod, brišući međusobnu granicu i vizuelno proširujući malu prostoriju.

Stan ima dva kupatila i toalet za goste. Klijent je želeo da ove prostorije više liče na svetle male sobe nego na kupatila, pa su dizajneri sve komunalije (vodokotliće i opremu) sakrili što je više moguće, a pločice u boji kombinovali u zidnu dekoraciju.

“Same pločice su malog formata, delimično sa ornamentom, u toaletu za goste prelivaju se sa zidova na pod, brišući granicu između sebe i vizuelno proširujući malu prostoriju” – ističe naša sagovornica.

Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov

Rad na projektu uz učenje srpskog

Irina Borodina, dizajnerka enterijera, u Srbiju je došla iz Moskve, a sada živi i radi u Novom Sadu i Berlinu, projektuje uglavnom stambene prostore. U svom radu voli da kombinuje udobnost i estetiku, moderne trendove i vintage stvari.

Ovo je, kaže, bio jedan od njenih prvih velikih projekata u Srbiji, tako da je morala da gradi odnose sa izvođačima praktično od nule. Tražila je dobavljače, izvođače, radila organizovanje nabavki i sav menadžment, dok je istovremeno učila srpski.

“Bilo je to zanimljivo iskustvo koje mi je pružilo priliku da upoznam divne ljude, profesionalce i ljubitelje svog posla” – zaključuje na kraju, na srpskom jeziku, Borodina.

Irina Borodina nakon uspešno završenog projekta; Foto: Ilya Ivanov

Foto-galerija

Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov
Foto: Ilya Ivanov