Bili smo na sajmu nameštaja da ne biste morali vi! Evo šta smo izdvojili iz vrlo tanke ponude.

Obišli smo beogradski Sajam nameštaja prvog dana nakon otvaranja i utisci su razočaravajući. Pre svega, zapazili smo ne samo mali broj posetilaca već i znatno manji broj izlagača nego prošle godine… koja je isto tako bila loša. Nedostajala su veća imena sa domaće scene koji su se ranije pojavljivali na ovoj manifestaciji dok su nemalom broju štandova prikazani isti modele kao i prethodnih godina.

Veći broj izlagača su bili distributeri stranih brendova, dok je domaće proizvodnje definitivno manjkalo.

Ipak, iz tanke ponude odabrali smo naše ovogodišnje favorite.

Casa Familia: Nameštaj iz Holandije

Novosadski salon namestaja Casa Familia je uvoznik i distributer holandskog nameštaja, a na sajmu je predstavio modele u masivu i furniru, jednostavne forme i vrlo udobne.

Fotelja na ljuljanje sa tapaciranim sedalnim delom sa naslovne fotografije košta 744 evra, a vrlo interesantan pomoćni stolić u pozadini je 292 evra.

Trpezarijski sto prečnika 120 cm izveden je od furnira hrasta i stolice izvedene od masiva. Cena stola je 1.078 evra dok su stolice sa tapaciranim sedalnim delom 744 evra.

Na sve ove cene, u periodu trajanja sajma, Casa Familia odobrava popust od 20% na kompletan asortiman.

Drvena stolica i kružni sto od furnira na štandu Casa Familia. Foto: Dizajnenterijera

 

Beled lighting: Noviteti poljske rasvete Nowodvorski

Novitet koji nam je privukao pažnju jesu visilice Haiti koji se proizvode u tri dimenzije : 38,55 i75 centimetara visine. Napravljeni su od bambusa i metala u crnoj boji, a izgledaju veoma efektno. Pored stambenih, mogu se lepo uklopiti i u ugostiteljske enterijere.

Cena ovih Nowodvorski modela su od 30.000 do 40.000 dinara u zavisnosti od veličine.

Visilice od bambusa u crnoj boji brenda Nowodvorski. Foto: Dizajnenteirjera

 

Ikea: Koloritne prostorije i prečišćivači vazduha

Ove godine na Sajmu nameštaja izlaže i Ikea. Štand je organizovan po prostorijama: dnevna soba, kuhinja, spavaći delovi dok je u centru pažnje prečišćivači vazduha. Interesantno zar ne, jer znamo da Ikea diktira trendove i odgovara na potrebe.

Ikein prečišćivač vazduha postavljen u izložbeni dnevni boravak. Foto: Dizajneterijera

Prostorije koje su prikazali su vrlo koloritne, ali ne sa nameštajem već sa jarkim bojama plafona i zidova. Ovakvim načinom prezentacije su privukli pažnju posetilaca.

Ikea kuhinja na sajmu nameštaja u Beogradu. Foto: Dizajnenterijera

 

Garda: Nameštaj za uređenje dvorišta

Jedan od retkih domaćih proizvođača koji odgovara na potrebe uređenja bašti kafića. Tako je za potrebu ugostitelja za sofom za kojom može i da se ruča ali i da se opusti, Garda osmislila dvosed, sto i fotelju Grof.

Rukonasloni sofe su izvedeni od ručno pletenog kanapa a materijal za tapaciranje je potpuno otporan na atmosferske uslove. Navlake se mogu skidati i prati. Dvosed je dužine 185×90 cm dok je sto sa kompakt pločom 130 x80 cm. Cena dvoseda se kreće oko 1.500 evra dok su foteljice iz iste kategorije oko 490 evra.

Dvosed, sto i fotelja Grof od Garde; Foto: Dizajnenterijera

 

Furnix: Kancelarijski nameštaj na rasklapanje

Na ovom štandu smo videli mnoge interesantne modele kancelarijskog nameštaja poljskog brenda Nowy Styl koji se može sastaviti, modifikovati ili jednostavno koristiti na više načina. Jedna od njih je i stolica Seatable koja ujedno moze da postane i radni sto. Tako u konferencijskoj sali možete imati predavanja ali i edukacije kojima su potrebni stolovi za laptope ili pisanja.

Cena ovog modela je 40.180 dinara.

Stolica koja se može transforimisati i u radni sto, Furnix. Foto: Dizajnenterijera

 

OSO nameštaj: Komadi koji traju

Još jedan kvalitetan domaći brend nameštaja jeste Oso koji u fokusu ima komade od metala. Tako smo zapazili nove komade fotelje Bra i Badia sa metalnom konstrukcijom i tapaciranim sedalnim delom. Cene fotelja su oko 450 evra i provereno su udobne.

Fotelje sa metalnom konstrukcijom i tapaciranim sedalnim delom: Foto: Dizajnenterijera

Jednostavna formom ali upečattljiva bojom jeste crvena konzolna komodica pod nazivom Modica. Vrlo je teška i vrlo je lepa.

Konzolna polica Modica izvedena od metala, Oso nameštaj. Foto: Dizajnenterijera

 

Mobello: Nameštaj iz Bosne od punog drveta

Tradicionalno smo navikli na kvalitetan nameštaj iz Bosne koji je napravljen od masiva. Tako je i ove godine prokazan asortiman stolica, stolova ali i fotelja izvedenih od drveta. Fotelja Mila ima tapacirani sedalni deo i cenu oko 1.300 evra. Mobello nameštaj moguće je poručiti i videti u salonu Enviro u Beogradu.

Fotelje od punog drveta sa tapaciranim sedalnim delom. Foto: Dizajnenterijera

 

FireFly: Ognjište od livenog gvožđa

Komad koji nam se toliko dopao da smo želeli da ga ponesemo kući ali smo zbog težine od 50 kilograma ipak odustali. Ova moderna ognjišta za spoljnu upotrebu se koriste kako za pravljenje tople atmosfere tako i za spremanje hrane. Proizvodnja je u livnici u Makedoniji.

Pravljeni su od livenog gvožđa, prečnika 50cm i visine 33 cm. Ima gril dodatak za spremanje hrane kao i poklopac za ložište. Osim u tamno sivoj boji, proizvodi se i u boji rđe.

Sajamska cena ognjišta sa grilom je 600 evra (530 evra bez grila). Nakon sajma, cene će biti nešto više.

Ognjište za spoljnu upotrebu na koje lako može da se doda i gril te da postane ploča za kuvanje. Foto: Dizajnenteirjera

 

Comfy: Hidromasažna kada na naduvavanje

Comfy je kompanija koja je izložila na sajmu nameštaja proizvode kompanije Intex koje inače možete poručiti samo online tako da je sajam jedinstvena prilika da krevete, hidnromasažne kade ili fotelje na naduvavanje vidite uživo.

Predstavljana je i ovaj hidromasažni bazen na naduvavanje za 6 osoba, prečnika 2,18 metara sa cenom od 143.000 dinara.

 

Mlade nade

I za kraj ne mogu da se otrgnem utisku da je domaća scena dizajna i proizvođača nameštaja na sajmu sve bleđa.

Možda je rešenje u mladim nadama i naraštajima sa svežim idejama kao što je Mina Gajtanović koja je na sajmu predstavila svoj prototip multifunkcionalnog komada nameštaja pod nazivom Cokla koja je ujedno može biti i stolić, stolica na ljuljanje ili ako se sastavi sa više komada, polica za odlaganje.

Ovaj prototip je, kako kaže, pravila sa svojim tatom. Možda je sajam zaista zreo za osvežavanje sa mladim ljudima i svežim idejama kojima treba pružiti priliku.

Cokla, multifunkcionalan komad nameštaja koji je dizajnirala Mina Gajtanović. Foto: Dizajnenterijera

Nikad slabiji Sajam nameštaja u Beogradu ali evo par stvari koje su nam se svidele