Dok u dnevnoj zoni dominira kameni pult koji vizuelno “lebdi” na dva indigo pilona, spavaća soba svojom oblikovnošću podseća na set koji pripada elementima scenografije.

Odlikujući se snažnom geometrijom, koja od amorfnih oblika i finih linija prelazi u krug, kvadrat i pravougaonik, Plavi stan u Dunavskoj ulici u K-Districtu projektantsko je delo beogradskog Studija 2502.

Pristup Marka Samardžića, arhitekte i osnivača studija, baziran je na savremenom načinu stanovanja, te je stan osmišljen sa idejom da ne osvaja, već da ponudi niz mogućnosti i prilagodljivosti, kako prostoru, tako i čoveku.

Detalj iz dnevne zone; Foto: Ljubaznošću Studija 2502

Spavaći blok svojom oblikovnošću podseća na set koji pripada elementima scenografije.

Prostor Plavog stana čine dve celine. Prvu celinu predstavlja prostrana dnevna zona koja sadrži kuhinjski blok, trpezariju i prostor za odmor ili rad.

“Drugu celinu čini spavaći blok, koji nije projektovan na svakidašnji način, već svojom oblikovnošću podseća na set koji pripada elementima scenografije” – kaže Samardžić, koji se inače bavi enterijerom i scenografijom (art direkcijom i produkcijom).

Dnevna zona; Foto: Ljubaznošću Studija 2502
Dnevna zona; Foto: Ljubaznošću Studija 2502
Spavaći blok; Foto: Ljubaznošću Studija 2502
Spavaći blok; Foto: Ljubaznošću Studija 2502

Ručno pravljeni komadni i korpusni nameštaj

Sva rasveta je ručno pravljena. Zidne lampe su kružnog oblika, a svetlo je difuzno, te dodatno doprinosi ambijentu stana.

Materijalizacija i tekstura su, kako ističe arhitekta, uzete posebno u obzir za ručno pravljeni komadni i korpusni nameštaj. Prirodni materijali, kao što su kamen, staklo i drvo, naglašeni su finim, kontrastnim detaljima u tamno-bordo i indigo-plavoj boji.

“Oni su tu da stvore ritmičnost i daju dinamiku prostoru, ali i da preseku standardizovane kuhinjske frontove na koje smo navikli” – objašnjava Samardžić.

Kontrastni detalji u tamno-bordo i indigo-plavoj boji; Foto: Ljubaznošću Studija 2502

Namena kamenog pulta nije samo kuvanje, već se čita kao ognjište i kao platforma za okupljanje, druženje, rad…

Tu je i kameni pult koji vizuelno “lebdi” na dva indigo pilona, preseca prostoriju u vidu stene koja je blago reflektujuća, te stvara efekat ogledala. Njegova namena nije samo kuvanje, već se čita kao ognjište i kao platforma za okupljanje, druženje, rad…

“Ostali komadi nameštaja (klub stolovi, velika mekana sofa, kao i TV komoda) su takođe ručno napravljeni, sa idejom da se rigidnost i pravilna geometrija kuhinje u ovom delu prostora razbije zaobljenim linijama koje daju finoću i mekanost dnevnoj zoni” – navodi autor projekta.

Pult preseca prostoriju u vidu stene koja je blago reflektujuća; Foto: Ljubaznošću Studija 2502

Dva ambijenta u spavaćoj sobi

Što se tiče spavaće sobe, ona delimično aludira na neke od scenografija koje je naš sagovornik izveo ranije.

Krevet nema naslon, već je centralno postavljen u odnosu na prostoriju, a njegova pozadina je tkanina koja ide u krug i nudi dva ambijenta: neon stvara atmosferu intimnosti i ‘ušuškanost‘, a kada se zavesa povuče, prostor poziva na svetao doručak u krevetu” – objašnjava Samardžić.

Stvaranje ambijenta povlačenjem zavese; Foto: Ljubaznošću Studija 2502

Plakar je rađen od armiranog stakla, opet sa indigo plavim detaljima i dodatno je prosvetljen.

Iznad konstrukcije postavljena je kružna lampa u tamno zelenom tonu sa ubačenim neonom.

“Plakar je rađen od armiranog stakla, opet sa indigo plavim detaljima i dodatno je prosvetljen, pa cela stvar podseća na svetlosnu instalaciju više nego samo na skladištenje garderobe“ – kaže beogradski arhitekta, te zaključuje:

“Bilo je izazovno napraviti sav nameštaj po planu, u projektovanoj boji i materijalizaciji, ali krajnji rezultat je bio nešto što smo i očekivali“.

Plakar od armiranog stakla; Foto: Ljubaznošću Studija 2502

Foto-galerija

Foto: Ljubaznošću Studija 2502
Foto: Ljubaznošću Studija 2502
Foto: Ljubaznošću Studija 2502
Foto: Ljubaznošću Studija 2502
Foto: Ljubaznošću Studija 2502
Foto: Ljubaznošću Studija 2502
Foto: Ljubaznošću Studija 2502
Foto: Ljubaznošću Studija 2502
Foto: Ljubaznošću Studija 2502
Foto: Ljubaznošću Studija 2502
Foto: Ljubaznošću Studija 2502
Foto: Ljubaznošću Studija 2502