Ostvarivanjem velike spratne visine prizemlja nekadašnji kancelarijski prostor na dva nivoa postao je atraktivniji, sa drvenom galerijom kao najdominantnijim elementom.
Dizajn enterijera ugostiteljskog objekta brenda Burger House Bros (BH Bros), smeštenog na Bulevaru Mihajla Pupina u Novom Sadu, potpisuje beogradski Studio Fluid, koji smo vam predstavili kroz projekat davanja novog sjaja kući u starom gradskom jezgru Perasta koja je pod zaštitom Uneska.
Ovog puta, zadatak je bio projektovanje enterijera kao nastavka već postojeće franšize, ali sa novim elementima koji će moći da se koriste u budućnosti pri projektovanju restorana na različitim lokacijama. Naglašeno je i da restoran ne bi trebalo da bude klasičan „fast food“ restoran, ali pritom ni „fine dining“ restoran. Evo kako im je to pošlo za rukom!
Visoko prizemlje presečeno galerijom
Restoran se nalazi u centru grada, u poslovnoj zgradi sa velikom spratnom visinom prizemlja koja je presečena galerijom povučenom ka zadnjoj fasadi objekta.
Prethodno je prostor bio izdeljen na zatvorene kancelarijske prostore za potrebe banke koja je bila zakupac. Oblikovanje je bilo određeno projektnim zadatkom, zatim prostornim kontekstom i, na kraju, senzibilitetom autora.
„U našem projektu smo zadržali kolorit postojećih lokala sa redizajnom nameštaja prema našem senzibilitetu“ – objasnili su iz Studija Fluid za portal Gradnja.
U delu ka fasadi na bulevaru ukinuli smo delimično ploču, čime je ostvarena dupla
spratna visina.
Za razliku od potreba banke za zatvorenim prostorom, u restoranu su otvoreni prostori mnogo prijatniji za boravak, zbog čega je prvi korak u dizajnu bio objedinjavanje sitnih kancelarija u jedan veliki prostor.
“Pre naše intervencije ceo prostor je bio podeljen na dva nivoa. Da bismo dobili atraktivniji prostor, u delu ka fasadi na bulevaru ukinuli smo delimično ploču, čime je ostvarena dupla spratna visina. Enterijer je tako postao deo izloga, s obzirom da je fasada staklena celom visinom” – naveli su iz beogradskog studija.
Objedinjeno prirodno osvetljenje
U delu gde je zadržana podela na dva sprata, nalazi se galerija koja se, takođe, sagledava sa bulevara, dok su ispod nje smešteni toaleti za goste kao i deo kuhinjskog servisa i pripreme koja je vidljiva iza šanka kroz veliki skrin.
Veliki stakleni zidovi koji celom visinom prizemlja zatvaraju prostor između stubova na frontalnoj fasadi, kao i fiksni prozori galerije na zadnjoj fasadi su, u prostoru, takođe, objedinili prednje i zadnje prirodno osvetljenje.
Ispod galerije, prostoru sa najmanje dnevnog svetla, su formirani servisni sadržaji, kuhinja i toaleti za goste.
U duploj spratnoj visini je korišćena opšta rasveta koja je postignuta reflektorima
na šinama.
Od materijala zastupljeni su betonski zidovi, beli plafoni, keramički podovi kao monolitna opna u koju su umetnuti detalji u kombinaciji tamnosive i drveta.
Veliki komadi stakla na fasadi odgovaraju velikom formatu keramike na podu, kao i ukrupnjenim podelama na betonskim zidovima i drvenim oblogama.
U duploj spratnoj visini je korišćena opšta rasveta koja je postignuta reflektorima na šinama, dok su niži prostori osvetljavani intimnije sa definisanim pozicijama i prigušenim svetlom.
Galerija u brisanom prostoru
U nivou prizemlja nameštaj je diskretno postavljen po prostoru, dozvoljavajući korisniku da oseti kubaturu prostora još sa ulice i laku orijentaciju u prostoru, bilo da se uputi ka sedenju u prizemlju, šanku ili galeriji.
Najdominantniji element enterijera je drvena galerija koja je umetnuta u brisan prostor. Galerija je osmišljena tako da bude topliji i ušuškaniji ambijent s obzirom na visinu galerije kao i korišćenje materijala.
Klupe su nezaobilazan detalj restorana, jednostavno prislonjene uz zid ili u formi „vagon“ sedenja.
Materijal koji preovladava na galeriji je drvo u boji hrasta, koje se kao nagoveštaj svoje dominantnosti na galeriji pojavljuje još u prizemlju u vidu monumentalnih drvenih stepenica sa drvenom ogradom koje vode na galeriju.
Pored klasičnog restoranskog sedenja za stolovima, bilo kružnim ili pravougaonim/kvadratnim, nezaobilazan detalj restorana sa burgerima na meniju su klupe, jednostavno prislonjene uz zid ili u formi „vagon“ sedenja.
Foto-galerija
Faktografija
- naziv projekta: Burger House Bros, NS
- autor: Studio Fluid (Nevena Pivić, Vanja Otašević, Zorana Vasić, Tijana Vitomir)
- kvadratura: 200 m²
- lokacija: Novi Sad
- godina projektovanja: 2021.
- godina realizacije: 2022.
- fotografija: Jovana Rakezić
[…] Vasić i Tijana Vitomir iz beogradskog Studija Fluid, koji nam se nedavno predstavio sa projektom restorana „Burger House Bros“ u Novom […]