Materijalizacija je zasnovana na principu naizmenične upotrebe sirovih materijala sa kontrastnim umetnutim elementima, uz pozadinu živopisnih grafita.
Zvanično otvorena krajem avgusta ove godine, hamburgerija KP Burgers nalazi se u stambenoj zgradi iz sredine 50-ih godina u Balkanskoj ulici, u starom centru Beograda, sa velikim prozorima koji gledaju na prometnu ulicu i park.
Estetski koncept prostora, koji je arhitektonski oblikovao Ilia Titov iz studija INMONI design, morao je odražavati dva glavna aspekta: atmosferu savremene ulične kulture Beograda i paletu boja iz brendiranog priručnika klijenta.
Smanjenje budžeta dovelo do izazova
Nakon kontrolnog merenja, utvrđeno je da je stvarna površina manja za 15 m² od one koja je navedena u zvaničnoj dokumentaciji, objašnjava za naš portal Titov.
“Ovo nas je primoralo da značajno revidiramo koncept kuhinje i maksimalno iskoristimo smanjeni prostor za sedenje. Zbog smanjenja broja sedišta, investitor je morao da smanji budžet, što je dovelo do izazova u realizaciji projekta, od pronalaženja alternativnih materijala do pojednostavljenja ručno izrađenih elemenata“, kaže on.
Goli čelični okviri koji okružuju zidove od perforiranih keramičkih blokova čest su prizor u bivšim industrijskim zonama.
Materijalizacija je zasnovana na principu naizmenične upotrebe sirovih materijala sa kontrastnim umetnutim elementima, uz pozadinu živopisnih grafita u prvobitno planiranoj paleti boja.
“Goli čelični okviri koji okružuju zidove od perforiranih keramičkih blokova čest su prizor u bivšim industrijskim zonama koje su sada preuzete od strane novih supkultura i modernih urbanih okruženja. Takve strukture uvek deluju prozračno i transparentno“, kaže Titov i dodaje:
“Ovaj arhitektonski pristup smo oponašali i održali prostor što je moguće vizuelno jedinstvenijim, dok smo istovremeno prikrivali delikatnije delove kuhinje“.
Otvorena kuhinja kao prepoznatljiva karakteristika
Da bi se održao otvoren prostor, umesto vrata postavljene su industrijske PVC zavese, a male čelične rešetke su korišćene kao police iznad šaltera za porudžbine.
“Prilikom planiranja prostora, jednoglasno smo se složili da otvorena kuhinja može postati prepoznatljiva karakteristika, uzimajući u obzir jednostavnu geometriju prostora i ritmičku strukturu plafona na visini od 3,5 metara“, navodi Titov.
Klijent je takođe prihvatio ideju da se šalter za porudžbine spusti na standardnu visinu kuhinje, čime se eliminiše barijera između gostiju i osoblja i podstiče prijateljska, otvorena atmosfera, dodaje on.
Široke prozorske daske prozora na fasadi opremljene su kao radne površine za otvorenu kuhinju i kao sedišta za goste.
Arhitekte su iskoristile svaku priliku da organizuju slobodne prostore za potencijalnu upotrebu: na primer, široke prozorske daske prozora na fasadi opremljene su kao radne površine za otvorenu kuhinju i kao sedišta za goste. Ovo poslednje je, ističu, zahtevalo stvaranje stepenika radi poboljšanja ergonomije.
“S obzirom na to da je projekat prvobitno uključivao dva druga stepeništa za pristup magacinu i toaletu, ovaj konačni element je besprekorno integrisan u celokupni dizajn bez narušavanja balansa elemenata“, zaključuje za naš portal Ilia Titov.
Grafički prilozi
Foto-galerija
Faktografija
- naziv projekta: KP Burgers
- lokacija: Balkanska 46, Beograd
- površina: 67 m²
- dizajn enterijera: Ilia Titov, INMONI design
- grafiti: @hoo_do
- fotografija: Ilya Ivanov
Pa lepo, ono što su uštedeli što se tiče građevinskog materijala, uložili su u zanimljive dekoracije i ‘xenonlight’ rasvetu. Ali stvarno deluje zanimljivo, onako, malo industrijski, malo popartovski.