Pažljivim odabirom raznovrsnih materijala i dizajna mobilijara, kao i specijalno iscrtanom i proizvedenom rasvetom, postignut je savršen spoj svih potreba u restoranu.
Beogradski studio Architehna realizovao je 2023. godine projekat arhitektonskog uređenja fine dining restorana „Le Chef“, smeštenog u poslovnoj zgradi Bridge Plaza na Novom Beogradu, na poznatom pravcu luksuznih poslovnih kompleksa i brojnih ugostiteljskih sadržaja.
Kreacije vrhunskog gurmanluka, začinjene iskustvom poznatog master šefa Raše Vlačića, ukrašavaju damast u toplom prostoru restorana ispunjenog dizajniranim detaljima od luksuznog drveta, patiniranog mesinga i drugih prirodnih materijala.
Oblik šišarke kao inspiracija
Iz Architehne navode da je sam koncept enterijera i usluge u restoranu dobio radni naziv “Tête à tête concept“ – kao forma ličnog osećaja udobnosti svakog gosta i uživanja u gastronomskim remek-delima poznatog master šefa.
„Pažljivo odabran dezen i tekstura rafiniranog brazilskog palisandera pretočeni su u prelomljenu geometrijsku formu inspirisanu oblikom šišarke, koja igrom svetlosti i senki i sadržaja u nišama tog dekora ispunjava ceo prostor restorana, stvarajući prijatan ambijent za uživanje“, kažu za naš portal iz studija.
Sa centralne zone, organizacija komfora sedenja kreće se ka intimnijim zonama obedovanja.
Sala restorana od cca 100 kvadrata organizovana je za komforan prijem od 50 gostiju za laganu degustaciju i kvalitetno obedovanje.
Ulaz u restoran je odvojen staklenim predprostorom i daljom vizurom upućuje na centralni vintage pult od masiva hrasta, na kom se za doručak pred gostom seku najfiniji delikatesi i pripremaju sendviči po želji u ukusu.
Sa centralne zone restorana, organizacija komfora sedenja kreće se ka intimnijim zonama obedovanja.
„Frontalno je dizajnirana skulptura šanka sa bogatim retro šankom punim detalja i ispunjenim raznim pažljivo odabranim asortimanom pića. Sa te centralne zone, organizacija komfora sedenja se kreće ka intimnijim zonama obedovanja“, navode iz Architehne i dodaju:
„Pažljivim odabirom raznovrsnih materijala i dizajna mobilijara renomiranog uvoznika Polythrona postigao se savršen spoj svih potreba u restoranu – jutarnjih brunch susreta, dnevnih prijateljskih i poslovnih ponuda kao i večernjih finih završetaka dana“.
Specijalno iscrtana i proizvedena rasveta
Pažljivo projektovana rasveta, strukturalno rasterizovana geometrija drvenih plafona, „chevron“ slog keramike i odsjaji dizajniranih zaveza i palisandera – čine prostor ugodnim, toplim i funkcionalno ispunjenim u svako doba dana, kombinacijom dimobilnog indirektnog i usmerenog osveljenja i odsjaja svih materijala koji se igraju u svetlosti.
„Šaroliki detalji i dizajnirana geometrija i kombinacija kvalitetnih prirodnih materijala, daju poseban jestiv doživljaj toplom ambijentu kao dizajnirana rasveta specijalno iscrtana i proizvedena za ovaj prostor, postižu sve aspekte udobnosti i prepuštanju čula u ukusnim mirisnim čarolijama koja dolaze iz profesionalno opremljene kuhinje“, navode autori.
U mesinganim patiniranim policama u rasteru zida gosti mogu ostaviti omiljeno piće za iduće uživanje.
Da se radi o drugačijem konceptu restorana – personalizovanog karaktera, govore između ostalog i detalji razbacanih upuštenih mesinganih patiniranih polica u rasteru zida, predviđenih za čuvanje lične naručene flaše, u kojima gosti restorana mogu ostaviti svoje omiljeno piće za iduće uživanje.
Prema rečima dizajnera – želja je da se stvori osećaj dobrodošlog gosta koji nije sa druge, strane već je i sam deo spontane celine i ambijenta projektovanog i izvedenog za kvalitetan spoj ukusa, svetlosti i oblika.