Kombinujući moderan dizajn i tradiciju, s naglaskom na prirodnim materijalima, toplim bojama i fluidnim formama, standardi globalnog brenda uspešno su uklopljeni s našim senzibilitetom.
“Jamie’s Italian”, restoran iz lanca britanskog kuvara i medijske zvezde Džejmija Olivera biće na proleće otvoren i u srpskoj prestonici na adresi Hercegovačka 14 u Beogradu na vodi.
Nakon što je u novembru prošle godine privukao ogromnu pažnju Beograđana objavljivanjem oglasa za buduće zaposlene, na italijanski restoran s potpisom čuvenog J.O. sada stavljamo u fokus i iz ugla njegovog arhitektonskog oblikovanja.
A kako je raditi za ovako poznati ugostiteljski lanac, kakvi su bili zahtevi klijenta i šta je bila inspiracija za uređenje ovog prostora, otkriće nam Jelena Stanojević, arhitektkinja i vlasnica beogradskog studija za dizajn enterijera Soho Architecture.
Isti tim koji stoji iza uspešnog brenda Kafeterija odlučio je da proširi svoje znanje i veštine na domen italijanske kuhinje.
Kako saznajemo, prilika za rad na restoranu Džejmija Olivera došla je kao rezultat dugogodišnje saradnje naše sagovornice i tima iz Beograda koji zastupa J.O. brend.
Saradnja datira od 2013. godine kada su kao grupa mladih svršenih diplomaca sarađivali na pokretanju brenda poznatog lanca Kafeterija.
„Isti tim koji stoji iza uspešnog brenda Kafeterija, sa preko 50 izvedenih objekata, odlučio je da proširi svoje znanje i veštine na domen italijanske kuhinje, te su se od mnogobrojnih Džejmijevih brendova odlučili da otvore baš Jamie’s Italian restoran“, kaže Stanojević.
Srce restorana nevidljivo za goste
Navodi da su se zahtevi Oliverovog tima pre svega odnosili na poštovanje visokih standarda u pogledu projektovanja prostorija koje služe za pripremu hrane, gde je i najmanji deo prostora pažljivo isplaniran.
„To je deo prostora restorana koji nije vidljiv gostima, ali koji je zapravo ’srce’ restorana, odnosno brenda. Mogućnost improvizacije ne postoji i sva pravila moraju biti ispoštovana“ – navodi autorka projekta i dodaje:
„Sa druge strane, ako govorimo o dizajnu prostora za goste, osnovni zahtev je bio stvaranje jedinstvenog ambijenta koji odražava identitet brenda uz visok nivo funkcionalnosti i udobnosti za posetioce. To je ujedno prostor koji meni kao dizajneru ostavlja mnogo više mogućnosti za izražaj“.
Posebno bih istakla uticaj svetlosti koja će u različitim delovima dana formirati različite ambijente u prostoru.
Naša sagovornica ističe da, kao i u svim dosadašnjim projektima iza kojih stoji, njena osnovna inspiracija proizilazi iz kombinacije modernog dizajna i tradicije, s naglaskom na prirodnim materijalima kao što su drvo i kamen, toplim bojama i fluidnim formama koje stvaraju topao i prijatan ambijent.
„Pored toga, težnja je bila i kreiranje prostora koji podstiče druženje, uživanje u hrani i opuštanje, što predstavlja esenciju italijanske kuhinje. Posebno bih istakla uticaj svetlosti koja će u različitim delovima dana formirati različite ambijente u prostoru“, kaže Jelena Stanojević.
Iako moguć, dolazak Džejmija Olivera na svečano otvaranje restorana u aprilu još uvek nije potvrđen.
Restoran “Jamie’s Italian” smešten je na Savskoj promenadi. Prostire se na 400 m² unutrašnjeg prostora i 250 kvadrata terase sa lepim pogledom na reku i Stari savski most.
Svečano otvaranje restorana planirano je za početak aprila 2024. godine, a dolazak Džejmija Olivera tom prilikom, iako moguć, još uvek nije potvrđen, dodaje Stanojević.
Globalni standardi u skladu s našim senzibilitetom
Kako na kraju dodaje vlasnica studija Soho Architecture, rad na ovom projektu predstavljao je za nju jedno potpuno novo iskustvo iz koga nosi izuzetno pozitivne utiske.
„Produktivna ali veoma inspirativna saradnja donela je pored novih poznanstava I sjajno iskustvo u usklađivanju globalnih standarda poznatog brenda sa lokalnim karakteristikama i senzibilitetom naše zemlje. Ponosna sam na ostvarenu saradnju i unapred se radujem videti konačnu realizaciju projekta i reakcije posetilaca“, zaključuje za naš portal Jelena Stanojević.