Koncept ovog lokala ne uključuje konobare, te veliki obli šank, koji ulazi u prostor za goste, smekšava granicu između javnog dela i kuhinje, dok dominantni drveni paneli unose topao ton u prostor. 

Nakon malog ali veoma funkcionalnog stana Parazit Habitat u Novom Sadu, studio za dizajn enterijera Cherry Art Hub će nam predstaviti projekat unutrašnjeg uređenja beogradskog suši bara ProEat Sushi, smeštenog na adresi Tošin bunar 57.

Projektni zadatak podrazumevao je stvaranje prijatnog ugostiteljskog prostora unutar haotične, tranzicione zone u Beogradu. Objekat predodređen za rušenje u bliskoj budućnosti, svoj radni vek zaokružiće pripremom suši rolnica.

Površina suši bara iznosi svega 15 metara kvadratnih; Fotografije: Irina Golubović i Nikola Paunović

Otkrivena izvorna podna obloga

Saznanje da objekat za dve godine više neće postojati navelo je autore da zatečeno stanje posmatraju kao izvor materijalizacije njegove nove namene.

Ispod laminata otkrivena je izvorna podna obloga prošarana teracom i crvenkastim crepom. Kako bi se oživeo duh mesta, zadržani su zatečeni pod i zidovi od opeke.

“Time je već oživljena slika tradicionalnih japanskih elemenata u gradnji, ali to je bio samo uvod” – ističu za naš portal iz Cherry Art Huba, studija iz Novog Sada.

Izvorna podna obloga prošarana je teracom i crvenkastim crepom; Fotografije: Irina Golubović i Nikola Paunović

Metalni detalji, kontrirajući svemu svojom pojavom, naglašavaju karakteristike navedenih materijala.

Autori su u prostor uneli dominantne drvene panele kako bi uspostavili topao ton prostora i osećaj prirodnosti koji posetilac stiče prilikom ulaska u restoran.

“Tome su doprineli i difuzni svetlosni izvori koji stvaraju meke senke, a slučajne prolaznike izlog podseća na dom. Metalni detalji, kontrirajući svemu svojom pojavom, naglašavaju karakteristike navedenih materijala” – navode arhitekte i dodaju:

“Istovremeno iznenađuju korisnike upućujući ih na iskorak van tradicionalnog i spajanje sa modernim i eksperimentalnim, čime se vodi i majstor sušija”.

Pogled na izlog suši bara; Fotografije: Irina Golubović i Nikola Paunović

Šank čini čvrstu fizičku, ali meku mentalnu granicu između javnog dela i kuhinje, omogućujući gostima da prate pripremu sušija.

Koncept ovog suši bara od svega 15 m2 ne uključuje konobare, te veliki obli šank, koji ulazi u prostor za goste, smekšava granicu između javnog dela i kuhinje.

“Šank je namenjen preuzimanju hrane i interakciji sa kuvarom, koji pomaže pri odabiru sušija. Šank čini čvrstu fizičku, ali meku mentalnu granicu između javnog dela i kuhinje, omogućujući gostima da prate pripremu sušija” – objašnjavaju iz novosadskog studija.

Fotografije: Irina Golubović i Nikola Paunović

Odudara od svega što ga okružuje

Svetlo i materijali pozivaju u smiren unutrašnji ambijent, dok tip restorana omogućava kratkotrajno zadržavanje.

“Na ovaj način restoran odudara od svega što ga okružuje i privlači pažnju na sebe, ali je uz kraći fizički boravak slučajnih i namernih posetilaca prirodni nastavak brze tranzicione zone u kojoj postoji” – kažu iz Cherry Art Huba, zaključujući da je njihov projekat postigao stvaranje autentičnog prostornog identiteta u neočekivanom delu grada, pozivajući na trenutak predaha i uživanja u hrani.

Gostima je omogućeno da prate pripremu sušija; Fotografije: Irina Golubović i Nikola Paunović

Grafički prilog

Osnova i izgled zida

Foto-galerija

Fotografije: Irina Golubović i Nikola Paunović
Fotografije: Irina Golubović i Nikola Paunović
Fotografije: Irina Golubović i Nikola Paunović
Fotografije: Irina Golubović i Nikola Paunović
Fotografije: Irina Golubović i Nikola Paunović
Fotografije: Irina Golubović i Nikola Paunović
Fotografije: Irina Golubović i Nikola Paunović
Fotografije: Irina Golubović i Nikola Paunović
Fotografije: Irina Golubović i Nikola Paunović
Fotografije: Irina Golubović i Nikola Paunović