Uz veliki pult iza kojeg se nalazi otvorena kuhinja, organizacija prostora za sedenje podeljena je u tri celine, od kojih svaka ima svoju autentičnost u detaljima i materijalizaciji.

Arhitekte Lazar Denda i Teodora Marković iz beogradskog studija LARK Project predstaviće nam projekat po imenu Eggz, osmišljen sa ciljem adaptacije lokala na Bulevaru Vudroa Vilsona 6 u moderan brunch restoran.

Projektni zadatak obuhvatao je transformaciju prostora u funkcionalan restoran koji uključuje prostor za sedenje, pult za izdavanje hrane, dve kuhinje, toalete za goste i zaposlene, kao i dve ostave.

Ukupna površina prostora iznosi 73 m², što je za arhitekte predstavljalo značajan izazov u pogledu organizacije i dizajna kako bi se obezbedio komfor za goste i zaposlene, uz ispunjenje svih zahteva iz projektnog zadatka.

Ukupna površina prostora iznosi 73 metra kvadratna; Foto: Rade Kovač

Koncept zvani „all day breakfast“

Glavni cilj je, kako kažu naši sagovornici, bio preneti duh brenda kroz projekat, prateći koncept „all day breakfast“.

“Paralelno dok smo radili na dizajnu enterijera, tim za brending definisao je vizuelni identitet i poruku brenda, što je imalo uticaj na estetske i funkcionalne aspekte projekta. Naš tim je pažljivo integrisao ove elemente, osiguravajući da svaki detalj enterijera doprinosi sveukupnom doživljaju brenda”, navode arhitekte za naš portal.

Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač

U centru community stola nalazi se žardinjera sa prirodnim stablom visine 280 centimetara.

Organizacija prostora za sedenje podeljena je u tri celine: dugačka klupa, community sto i dva barska stola, a arhitekte su pritom želele da svaki deo prostora ima svoju autentičnost.

Community sto, prečnika 200 cm, izrađen je iz jednog komada drveta, a u njegovom centru se nalazi žardinjera sa prirodnim stablom visine 280 cm, koje je ujedno i glavni motiv u prostoru“ , kažu iz LARK Projecta i dodaju:

„Nije bilo lako pronaći drvo odgovarajućih dimenzija, koje može da opstane u zatvorenom prostoru gde se priprema hrana. Olakšavajuća okolnost je što prostor ima dosta prirodnog svetla tokom celog dana, objašnjavaju dalje autori.“

Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač

Barski stolovi su takođe konzolni, jer su na taj način autori želeli da vizuelno rasterete prostor.

Klupa je napravljena na čeličnoj potkonstrukciji koja nosi okrugle, konzolne stolove, a iza nje se nalazi žardinjera sa prirodnim zelenilom.

Na zidu iznad klupe je okačena velika skulptura jajeta, visine 120 cm, izrađena od polimernog gipsa.

Barski stolovi su takođe konzolni, jer su na taj način autori želeli da vizuelno rasterete prostor, dok su sve stolice u restoranu proizvođača MOD.

Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač

Upliv jedne celine u drugu

Dominantni element u prostoru je veliki pult, iza kojeg se nalazi otvorena kuhinja.

„Investitor, koji je profesionalni kuvar sa bogatim iskustvom u zemlji i inostranstvu, zahtevao je prostranu kuhinju sa jednim otvorenim delom, gde gosti mogu da posmatraju proces pripreme hrane, i jednom zatvorenom kuhinjom“, objašnjavaju iz LARK-a.

Dodaju da je sve projektovano u skladu sa HACCP principima, što garantuje visoke standarde higijene i bezbednosti hrane.

„Plafon lokala je spušten iznad kuhinje i tehničkih prostorija, a prelaz sa pune visine je izveden putem kosine iznad pulta, time smo želeli da postignemo upliv jedne celine u drugu“, ističu arhitekte.

Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač

Mutina DIN kolekcija ima specijalne zakrivljene pločice za uglove, koje smo postavili na pultu i zidu kod ulaza.

Pod, zidovi i plafon hodnika su završno obrađeni mikrocementom, čime su autori postigli monolitan izgled prostora. Mikrocement ima visoku otpornost na habanje i lako se čisti i održava.

Hladni podton materijala razbili su toplinom hrastovog drveta i vintage Mutina pločicama kojima je obložen pult i akcentovani zidovi u prostoru.

„Mutina DIN kolekcija ima specijalne zakrivljene pločice za uglove, koje smo postavili na pultu i zidu kod ulaza. Time smo želeli da postignemo vizuelni kontinuitet i fluidnost prostora“, navode iz beogradskog studija.

Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač

Ručno rađene zidne svetiljke

Zakrivljeni oblik pločica omogućava glatke prelaze između površina, dajući prostoru moderan i sofisticiran izgled.

„Akcenat u prostoru su klatno vrata žute boje, sa prozorom u obliku jajeta, koja razdvajaju prostor za goste i zaposlene, dodatno naglašavaju razigranost i kreativnost koncepta“, kažu arhitekte.

Konačno, tu je i rasveta, koju su autori ovog projekta nabavili u Struji.

Lodes svetiljke koje se nalaze iznad konzolnih stolova kod klupe, odišu duhom lokala. Zidne svetiljke su ručno pravljene u Struji, prema našim željama, kako bismo ih kompletirali sa rasvetom iznad klupe“, navode za naš portal Lazar Denda i Teodora Marković.

Grafički prilog

Osnova

Foto-galerija

Enterijer beogradskog brunch restorana Eggz; Foto: Rade Kovač
Enterijer beogradskog brunch restorana Eggz; Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač
Foto: Rade Kovač

Faktografija

  • naziv projekta: Eggz
  • lokacija: Bulevar Vudroa Vilsona 6, Beograd
  • autori: LARK Project
  • arhitekte: Lazar Denda, Teodora Marković
  • kvadratura: 73 m2
  • godina: 2024.
  • fotografija: Rade Kovač