Na koji način je enterijer picerije uklopljen u mali prostor saznali smo od Ane Nenadović, autorke ovog poznatog lokala.

Pre dve godine Beograd je dobio još jednu piceriju. Sve bi ostalo na ustaljenoj floskuli “još jedna” da se vlasnik od samog početka nije postarao da njegovu gastronomsku viziju isprati i dizajnerski izbalansirana prezentacija.

Uzimajući u obzir da je uređenje lokala eklektično a ipak skladno, jasno je bilo da ovo neće biti tek još jedna picerija, već novo kultno mesto na Vračaru.

Picerija zauzima površinu od 67 kvadrata; Foto: Žarko Radovančev

Malo parče prostora za poznatu piceriju

Ako za trenutak uporedimo društvene mreže i sam doživljaj prostora uživo, shvatićemo da se jako puno „upakovalo“ u relativno male prostorne dimenzije.

Svega 67 kvadrata ima picerija Pietra za svoje goste. Ipak, ovde nam je odmah bilo jasno da se nije išlo na kvantitet nego kvalitet od uređenja prostora do najbolje napolitanske pice u gradu.

Smešten u atrijum poznate Vračarske ulice, na adresi Mileševska 6, restoran je inicijalno imao malu baštu. Kroz vreme je bašta značajno proširena.

Čitav lokal je dvovisinski organizovan, čime je Pietra dobila i svoju gornju etažu za izdvojene i mirne restoranske večere.

No, unutrašnjost je ipak ostala nepromenjena. Bar i visoko sedenja za goste primetili smo već na ulazu u lokal. Usko stepenište „na lakat“ uklopljeno je tako da se ne ističe u prostoru, čemu doprinosi lagana ograda.

Prostor ispod stepeništa iskorišćen je kao vinska vitrina. Ovo neobično rešenje dalo je dozu elegancije i prefinjenosti i običnom stepenišnom prostoru.

Naposletku, čitav lokal je dvovisinski organizovan, te je ovim Pietra dobila i svoju gornju etažu za izdvojene i mirne restoranske večere.

Bar i visoko sedenje smešteni su na ulazu; Foto: Žarko Radovančev

Slobodno stilsko izražavanje za raskošan rezultat

Ono što ćete odmah primetiti u prostoru je spoj prirodnih materijala, gde jasno dominira kamen.

Drvo, kontrasti tamnih i svetlih površina i ogromno kružno ogledalo su prve uočljive figure i boje u lokalu.

Zidovi su ispunjeni lajsnama koje su izbalansirano postavljene tako da ne guše prostor.  Eklektika je podignuta na viši nivo ubacivanjem kristalnog lustera koji je utoplio prostor i spojio konstrastne tonove u jasnu enterijersku zamisao.

Čitav lokal je dvovisinski organizovan; Foto: Žarko Radovančev

Ogledalo vizualno proširuje prostor, a uz to stvara jako interesantne i umetničko-fotografske momente.

Stilski uklopljena klasika i art deco je ono što sama autorka projekta imenuje kao „dizajn miks“ i objašnjava kako se do toga došlo:

“Kamen je bio inspiracija. Pietra znači kamen na italijanskom. Prirodni materijali, jednostavan ambijent, udoban i prijatan prostor koji vas ničim ne guši, već ostavlja dovoljno prostora za energiju svojih gostiju” – navodi Nenadović, te dodaje i šta je za nju njen omiljeni a ujedno i dominantni detalj u Pietri:

Ogledalo, koje vizualno proširuje prostor, a uz to stvara jako interesantne i umetničko-fotografske momente.” Kada je reč o detalju koji dominira, ovde smo postigli saglasnost. Iako ga zbog njegovih gabarita možda ne možemo nazvati detaljem.

Ogledalo kao dominantan detalj u enterijeru; Foto: Žarko Radovančev

Dizajn enterijera bez kompromisnih rešenja

Kao i svaki projekat i ovaj je imao svoje zamke i probleme na putu. Arhitektura je ovde bila neumoljiva i pokušali smo da pretražimo šta je u prostoru iskočilo na putu kao izazov.

Kada je reč o procesu projektovanja, od Ane smo dobili informacije da je ovaj deo procesa bio onaj lakši deo. Naime, autorka je enterijer osmislila u jednom dahu u naletu inspiracije.

Ono što je smatrala izazovom je uklapanje novog u nešto već postojeće: “Najveći izazov je bio inkorporirati našu zamisao u jedan vračarski atrijum među zgradama da bude dovoljno dominantan i jak vizuelni utisak bez da naruši energiju prostora čiji je postala deo“, kaže autorka i dodaje:

„Što se izvođenja tiče, tim koji stoji iz Pietra picerije se postarao da sve prođe kako sam zamislila. Bilo je građevinskih izazova ali NE je bio neprihvatljiv odgovor, umesto toga bi uvek pronalazili način kako da odgovor postane DA.”

Autorka je enterijer osmislila u jednom dahu u naletu inspiracije; Foto: Žarko Radovančev

Harmonična saradnja klijenta i arhitekte

Olakšavajuću okolnost pri izradi i realizaciji ovog enterijera bila su dva faktora: klijent koji zna šta hoće i ostavlja prostora arhitekti da ideje sprovede u delo, i arhitekta koji ideje konkretizuje i sprovodi u delo ugrađujući sopstveni senzibilitet, osećaj za estetiku i oko za funkcionalnost.

Klijent je bio prezadovoljan. Prosto smo iste sekunde kliknuli. Apsolutno je verovao u moj koncept i viziju i do neba mu hvala na tome. Ništa nije ugradio bez prethodnog konsultovanja sa nama… Priču je pratio jako zdrav timski rad i izuzetno zdrav profesionalan odnos” – objašnjava arhitektinja.

Prostor ispod stepeništa iskorišćen je kao vinska vitrina: Foto: Žarko Radovančev

Pietra je picerija sa odličnim ukusom za enterijer i jednako kvalitetnim napolitanskim specijalitetima.

Osim toga, jedina bitna stvar za dalji život jednog restorana, pored zadovoljstva investitora, je su utisci klijenata. Znamo šta se nama ovde svidelo, ali zanimalo nas je i sa kakvim impresijama izlaze gosti:

“Ljudi vole Pietru. Mislim da osećaju iskrenu energiju i ljubav koja je utkana ne samo u enterijer nego i u način i odnos k Pietri svih ljudi koji su deo tima. Retko iskrena i lepa atmosfera puna energije i dobre zabave“ – završava Nenadović svoje utiske iz rada i finalizacije ovog projekta.

Pietra je smeštena u Kumanovskoj 6. Ukoliko vas put navede na ovaj deo Vračara, skoro je obavezno posetiti piceriju sa odličnim ukusom za enterijer i jednako kvalitetnim napolitanskim specijalitetima.

Faktografija: