Ugostitelji se utrkuju da naprave što prijatniji ambijent za boravak njihovih gostiju i često zahtevaju od dizajnera enterijera da odaberu takve kombinacije koje će kod ljudi izazivati glad.
Trend koji se sve popularniji kod nas, a već dugo prisutan u svetu su restorani koji služe samo burgere. Jedan takav objekat u Barseloni kontaktirao je studio AMOO sa željom da se pozabave dizajnom njihovog restorana.
Restoran Folks nalazi se u renoviranom prostoru koje je nekada bio libanski restoran i ljudi su navikli da se ovde služi dobra hrana.
Crveno za prepoznatljivost
Aureli Mora i Omar Ornaque, arhitekte koji stoje iza studija AMOO izjavili su za Frame da su izradili celokupan nameštaj u ovom restoranu, počevši od stolova i stolica, do osvetljenja. Koristili su mnogo šperploče kako bi boja drveta dala toplinu ovom izduženom prostoru.
Crvena boja, koja je dominantna, odabrana je kako bi se prostor povezao ali i da bi kod posetilaca izazvao želju za hranom. Poznato je da jarke boje poput naradžaste i crvene to najbolje rade.
Još jedna specifičnost na ovom projektu je što su arhitekte zahtevale da se koristi što više polovnog nameštaja i čak 70 posto u restoranu je već bilo korišćeno. Kao kontrast crvenoj, na zidovima je korištena svetlo siva boja.
Crvena boja, koja je dominantna, odabrana je kako bi se prostor povezao ali i da bi kod posetilaca izazvao želju za hranom.
Rezultat ovog projekta je maksimalna iskorištenost vrlo uskog i dugačkog prostora sa niskim plafonima, ali i jasna veza između dizajna enterijera i brenda restorana koji se u njemu nalazi.